Benkvalster/kalkben hos höns

 
 
Så ni Mandelmanns när de smörjde hönsbenen med fet salva för benkvalster/kalkben? Det har jag också gjort idag. Först tvättar man hönans ben i lagom varmt vatten med såpa,sedan skrubba lite med en tandborste försiktigt, men absolut inte pilla bort förhårdnader för då får hönan sår. Sedan torkar man benen torra och smörjer med den feta salvan tex. hovsalva. 14 st hönor och två tuppar är nu klara och om en vecka behöver jag göra det igen. Man får hålla på med detta tills det hårda kvalstren lossnar. Vi har tagit hand om deras fötter i flera år, men det är så svårt att bli av med detta. Det blir bättre men försvinner inte. Vi köpte några hönor som troligtvis hade det och smittat ner alla de andra. Så tråkigt, men som sagt bara att ta hand om det. 
 
Så nu blir det jobb vid datorn och så ska jag bjuda på lite mer blogginlägg framöver.
 
Kram Lotta
 

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

2 reaktioner på ”Benkvalster/kalkben hos höns”

  1. Ja,,, såg det hos Mandelmans tänkte att vore jag höna vill jag bo hos dem:) så fint att ta hand om djuren så dom har det bra , då mår vi själva oxå bra. Ha det bäst:)

  2. Hej Lotta!Följer dig varje dag. Så fin blogg. Jag kan tipsa dig om att använda tenutex salva. Finns på apoteket. Mot kvalster och löss. Fungerat toppen på mina höns kvalster. Sen finns det ett spraymedel på granngården mot kvalster som man ska spraya på sittpinnar och andra skrymslen i hönshuset. Funkar jätte bra. Mina hönor har inte haft kalkben på hela vintern. Älskar mina höns. Har 8 st nu. De är så sociala, personliga och trevliga. Man vill att de ska må bra. Lycka till med allt du tar dig för i trädgården mm. / Alexandra 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *