Dessa avtal som förstör

 
Jag har tänkt länge att jag ska berätta för er varför jag inte jobbar med reportage lika mycket längre, jag tror de flesta inte vet varför och ibland får jag frågar på instagram ”vad jobbar du med?” Vi börjar lite längre tillbaka för att ni ska få en helhetsbild, ni som inte varit med från början.
 
Juli 2008 startade jag den här bloggen, då kunde jag ingenting om varken bloggande eller fotografering. När jag hade bloggat ca 1 år så var det många som sa att jag var duktig på att fotografera och 2009 startade jag företag som fotograf. Det var ett stort steg för mig. Jag hade som vuxen utbildat mig till lärare och jobbade på förskola som jag älskade. 
 
De allra första jobben/ reportagen som jag fotograferade tillsammans med mina skribenter sålde direkt till svenska, norska och danska tidningar. Vi var överlyckliga för responsen. Det var lätt att sälja och man fick bra betalt och vi lärde oss hur man skulle fota, styla osv på vårt sätt och jag var så lycklig över att få göra dessa reportageresor. Jag jobbade dubbelt i många år, men fotograferingen gick bättre och bättre och även bloggen så 2012 tog jag först tjänstledigt för att jobba med mitt företag och sedan kom jag aldrig tillbaka.
 
 
 
När jag släppte förskolan helt så rullade företaget som bara den, det gick jättebra. Jag sålde nästan allt jag fotograferade och även bloggen började dra in lite pengar. 
 
2013 hörde en av Sveriges största bildbyråer av sig och ville sälja mina reportage utomlands. Jag skrev avtal med dem. Efter tag kände jag att jag ville utveckla bloggandet lite mer och reportagen lite mindre och så blev det. Jag sålde reportagen i Sverige, (tex. var jag Lands största fotograf för några år sedan) och hos ena agenten som sålde i Norden och  hos den andra i Tyskland ( där låg jag också bland de fotografer som sålde bäst ).
 
För mig började resan mot mitt bästa jag och i den resan ingick det att ha ett liv som jag trivs med och mer tid. Att kunna vara mera hemma och få styra sin tid var en dröm för mig. Jag hittade mer och mer möjligheter att jobba med bloggandet och under de sista åren började företag och Pr byråer att mer och mer jobba med sin reklam genom bloggar. Innan Elin blev sjuk så jobbade jag ca 50%  med bloggen och 50% med reportagen. Det gick sämre och sämre att sälja i Sverige men i Tyskland däremot sålde jag nästan allt jag gjorde. De har en större marknad för tidningar och älskar mina lantliga bilder. 
 
Sedan blev Elin sjuk förra året i maj i leukemi och jag insåg att nu kommer inte jag klara av att åka iväg och fota reportage när hon är så sjuk, jag fick helt enkelt tänka om och utveckla bloggandet att bli ett heltidsjobb under tiden i kombination med vab. Så blev det också. Bloggandet har också de senaste åren blivit mer erkänt att kunna leva på och många stora företag hör numera av sig till mig och bloggen är en av de största inredning och livsstilsbloggar i Sverige.
 
Nu när Elin är friskare igen så hade jag tänkt att börja fotografera reportage igen, men det som har hänt under tiden hon var sjuk sätter stopp för den framtiden och de underbara åren jag var ute och gjorde mina reportage. Nu har nämligen Bonnier, Aller Media, Egmont  här här  här  m.m bestämt att frilansare ska skriva på avtal där de köper rätten att äga reportagen och bilder över tid och kunna använda bilder om och om igen i alla deras tidningar, på nätet osv dessutom har arvodet minskat. Detta har medfört att väldigt många fotograferar, skribenter osv vägrat skriva på dessa avtal och står nu utan jobb. De som skriver på får fortsätta under skitavtal som jag vägrar gå med på. Jag är en av många som säger nej till detta. 
 
Så lusten och glädjen att fortsätta fotografera reportage har tyvärr till viss del försvunnit, men jag har ändå känt att jag längtar ut att träffa människorna på mina resor och få vara kreativ. Så nu har jag istället valt att sälja mina reportage genom mina två agenter som säljer i Norden och Europa. De tar 50% av intäkterna så det är inte lika lönsamt för mig och jag kan inte styra på samma sätt i vilken tidning reportagen hamnar i.  Detta är ändå den enda utvägen om jag vill fortsätta hålla på med detta. Detta avtal kan jag däremot när jag vill avbryta och jag äger alltid rätten till mina egna bilder. 
 
Så nu vet ni lite varför jag mest kommer finnas här på bloggen och inte vara ute och fotografera reportage lika mycket. Det går helt enkelt inte att leva på det längre. De fotografer som valt skriva på dessa skitavtal kanske inte kan överleva på något annat sätt och fortsätter men jag vägrar ge min upphovsrätt till dem för all framtid. Jag får helt enkelt hitta andra vägar. 
 
 
 
 
Jag har inte lika många mål och drömmar som innan Elin blev sjuk, mitt mål just nu är att vi har det bra, att får leva. Att njuta av stunden, den här dagen och så länge mitt företag går bra är jag nöjd. Jag behöver inte fota reportage just nu även om jag älskar det och jag har istället tid att fundera lite på min framtid. Kanske jag i framtiden kommer utveckla något som kommer gynna barncancer. Så länge bloggen ökar och jag kan jobba med den så är jag otroligt tacksam och glad för det. 
 
Så då vet ni lite hur det ligger till. Det är en sorglig utveckling som har hänt , så många duktiga fotografer, stylister ,skribenter som jag känner som gått vidare och jobbar med andra saker. I tidningarna kommer de reportage att synas av dem som valt att skriva på. Jag förstår att alla har inte den möjligheten att säga nej, men jag har det och jag vill vara fri som fågeln och bestämma över mina bilder och mina verk. Jag kommer därför i framtiden att mest jobba med bloggen och andra projekt och göra reportage för det är så roligt och då sälja dem genom mina agenter. 
 
Bilderna ovan kommer från fina bloggaren Sallys hus här och reportaget har trycks i Leva och bo och fanns i helgens nummer. En av de finaste människor jag känner. 
 
Ha det fint!
 
Kram Lotta
 

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

22 reaktioner på ”Dessa avtal som förstör”

 1. hej, Lotta!
  Så trist för dej… detta med att du måste vara livegen för att få jobba med det du kan så bra och inte få visa din kompetens fullt ut! Men Heja dej! Som inte ger efter. Dina bilder kommer att saknas!
  Men som tur är får vi dina trogna "läsare" fortsätta gotta sig här på Bloggen!
  Kram till dej, "världens duktigaste,goaste fotograf"!Och som skriver så målande och naturligt om ditt liv på landet.
  Lena i Blekinge

 2. Men så trista regler! Synd att det finns de som skriver på ändå. Om ingen skrev på skulle det ju snabbt gå tillbaka till de gamla reglerna igen tänker jag…

  Hur som. Du tar magiskt fina bilder och jag har ju följt dig från starten. Kommenterar inte alltid, men läser nästan alla inlägg.
  Kram till dig!

  Susanne (@sussieak)

 3. Oj så tråkigt att höra och läsa. Min man fick nyligen sparken som fotograf på en tidning. Det är just så som du beskriver avtalen som gör att dom inte behöver ha anställda. Usch jag blir så jäkla arg. Han ska ju försöka slå sig fram som frilans men det här gör ju att det kommer bli svårt. Tror inte han vill skriva avtal utan tänker som dig. Heja dig i alla fall du har så härlig blogg och dina bilder är jättefina tycker jag och många med mig. Pepp Lotta och Kram / Pia

 4. Hej!
  Men så tråkigt för er alla som brinner för det ni gör och gör det med bravur så vi läsare ska få något fint att vila ögonen på.
  Men på något sätt så tror jag att det finns inget ont som inte för något gott med sig för din del. Du är så målmedveten och drivande och verkar veta vad du vill så jag tror att du kommer hitta något annat att göra som du kommer brinna för. Och fotograferandet kan du ju göra i alla fall. Om inte annat för oss som hänger här inne och njuter av text och bild.

  Som sagt lycka till med vad framtiden har att erbjuda.

  Var rädd om dig och tack för en underbar blogg.

  Med vänlig hälsning: Jessica

 5. Ærgerligt! Men dejligt at du har bloggen – og fantastisk at du kan tjene penge på den 🙂

  Jeg har for nylig haft besøg af en stylist/fotograf som er ved at sælge en reportage han lavede her hos os, og vi talte bl.a. om at det også er blevet meget sværere at leve af at lave boligreportager i Danmark.

  Jeg nyder dine billeder på bloggen 🙂

  Hilsner fra Nana

 6. Så fräckt att ta rätten till andras bilder och använda dom hur mycket och hur man vill!
  Skönt att du har möjlighet att välja bort!
  Kram

 7. Intressant att veta! Och vilken tur för oss, att du kommer satsa på bloggen – med läsning!
  Kan du inte börja med bröllopsfoton igen då? Det är ju något du är väldigt bra på! Oavsett vad du bestämmer sig för så kommer det att gå galant – du har ju redan bevisat för alla inklusive dig själv att du kan som fan om du vill! Kram!

  1. Tack Maria, nej bröllopsfoton är inget jag längtar efter, inte barnfamiljer hellre. Jag kommer lägga min tid på bloggen som det är just nu och utveckla den.Sedan kommer jag fota reportage också för det är så himla kul. Jag har lite andra planer men vi får se . Kram Lotta

 8. Det är ju inte klokt att man kan mista rättigheterna till sina egna bilder. Och arvodena borde ju stiga rejält om dom börjar använda bilderna många gånger.
  Dessutom vill man ju inte se samma bilder om och om igen. Då köper man ju inte alla de tidningar man gör annars. Och det skadar ju tidningshusen själva. Nej det var nog inget bra beslut av alla dessa tidningar 🌩
  Härefter läser vi bloggar istället för tidningar så vi får njuta av Lottas magiska / stressfria / stämningsfulla bilder i firtsättningen också. Lycka till i fortsättningen, Din blogg är helt underbar 😍💕

 9. Hej vännen!
  Ja det där är inte klokt ju!!

  Va gulligt och rart du skriver om mig…
  Blir lite gråtig och längtar så efter dig ♥ ♥ ♥
  kraaaaaam finaste

 10. Så tråkigt att tidningarna väljer att begränsa sitt innehåll på det sättet! Självklart ska det vara fotografen som äger upphovsrätten till sina bilder!!! Jag förstår ditt val. Hade jag haft möjligheten hade jag inte heller velat sälja mina bilder och inte kunna använda dem själv. Lycka till med vad du väljer att göra på nästa steg av vägen. Jag är säker på att du kommer hitta rätt.

  Stor kram!!!

 11. Bra att du säger ifrån Lotta, men tråkigt att det ska vara så. Konstiga normer,tror att tidningarna förlorar många läsare nu! Skönt att din blogg är kvar iaf, för det är den absolut bästa i bloggvärlden Har följt den i flera år. Kramar till dig bästa Lotta och tack för att du är du ❤❤

 12. Vilket bra inlägg! Detta visste jag inte, väldigt tråkigt och synd. Som fler skrivit, skönt att din blogg är kvar!! Den bästa bloggen som finns!

 13. Weew – jag blev stum när jag läste allt (du skriver så fint o ärligt) och hade helt missat detta. Man förundras. Främst är det supertråkigt för dig och din utveckling Lotta! Och så för så många andra, som livnärt sig på att frilansa, inom många områden. Att vara journalist är tufft, många går ju över till privata näringslivet och jobbar inom kommunikation på ett företag istället (mitt område) och det är ju synd. Tidningsbranschen kan man ju tro blomstrar då det väl aldrig funnit så många specialtidningar som nu, men de måste säkerligen pressa konstnader hårt=tuffa avtal. Jag reagerar mest på "Avtalet innebär att frilansarna ger upp all upphovsrätt på alla plattformar, även sådana som ännu inte existerar, för all framtid, utan någon extra kompensation. Frilansmaterial ska också kunna användas i marknadsföringssyfte utan extra ersättning". Stentufft!! Vi vet ju inte hur mediaplattformarna ser ut om tex 2 år, det vill man väl gardera sig för. Vi är ju alla konsumenter av de gränslösa mediaformerna, så vi är ju alla en del av det… KRAM Lotta – Heja dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.