Att må dåligt eller må psykiskt dåligt

 

Stövlar här,Förkläde här

 
När jag är ute och grejer i trädgården så tänker jag mycket, idag har jag funderat på skillnaden att må dåligt eller må psykiskt dåligt. 
 
När Elin blev sjuk kom jag först i chock några dagar, sedan mådde vi psykiskt dåligt hela familjen i några dagar. Jag tror det är fullt normalt, det blev ett kaos och man kunde inte tänka klart och vi visste ingenting om någonting. Men i allt detta så fann jag mig igen och mina tankar ganska snabbt och kunde snabbt hitta strategier för att överleva. Jag ville inte att cancern skulle sätta sig på min hjärna och göra mig psykisk sjuk.
 
Nu kan jag säga att jag mår dåligt ofta, jag kan känna mig ledsen, rädd, otillräcklig osv, men jag mår inte psykisk dåligt. Jag har koll på hjärta och hjärna och cancern har inte fått ta mig och min hjärna. Jag har ingen ångest och har aldrig haft det.
 
I detta besked så valde jag att medvetet inte låta cancern ta över mina tankar. Att inte ge mig rädsla, dåligt samvete, skuld osv. Jag har hela tiden jobbat jättemycket med dessa tankar. Jag visste att om jag gör det kommer mina barn få en mamma som de aldrig har haft och det kommer inte hjälpa dem ett dugg. 
 
Så hur gör jag, hur tänker jag frågade min bästa vän? Jag tror att jag kan ha en distans till vårt eget liv. Jag kan må dåligt, vara ledsen, vara arg osv. men jag låter det inte påverka mitt liv så pass mycket att jag får ångest osv. Jag tror att jag kan plocka ut det jobbiga ur en situation och istället hitta en strategi. tex. idag har Elin legat nästan hela dagen i uterummet. Jag skulle kunnat bara varit inne, oroat mig, frågat hela tiden hur hon mår, gett mig dåligt samvete att jag inte kan hjälpa henne, gett mig ångest när jag ser hon har ont i alla nerver och inte kan gå. Hennes värden är höga på blodfetter osv massor av biverkningar just nu. Hennes liv är helvete.
 
Men hjälper det våran situation att jag mår dåligt? Nej. Det bästa jag kan göra är att göra det jag mår bra av. Så jag och mannen delar på oss, så jag klipper träd, går ut och går med en vän osv. och där emellan går jag in och frågar om det går bra. Jag gör fint på flera ställen så Elin kan både vara ute och inne. Jag lägger fram frukt, fixar dricka, hämtar saker osv. När jag inte finns runtomkring så finns min man. Jag tror att Elin kommer bli mycket friskare av att ha en mamma som inte tycker synd om henne hela tiden, som hon ser är stark, som hon ser mår bra, som hon ser fortsätter leva osv och har kvar sitt liv och sina intressen. Elin mår bara sämre av om hon ser att jag lider, att jag mår dåligt, att jag har dåligt samvete för allt är pga av henne i så fall. 
 
För mig är att må dåligt helt okej, då tillåter jag mig att känna och att visa känslor. Vi pratar öppet om allt. Psykiskt dåligt då hade jag låtit cancerdjävulen vinna över mitt huvud och det har han inte gjor än. Jag tror på tankens kraft. Människan är i stort sett uppbyggd av känslor och tankar som du styr över. Om man bryter ner allt i små saker och i timmar så går det riktigt bra. Det är fruktansvärt att hon får vara med om detta, jag lider visst ibland men jag kan sova gott, jag har ingen ångest och jag vet att jag är fullt tillräcklig och kärleksfull mamma och det är gott nog för ett barn.
 
Kram Lotta
 
Vår cancerresa kan du läsa mer om här 
 
 

Kommentarer

Tack för din kommentar, den publiceras efter granskning.

20 reaktioner på ”Att må dåligt eller må psykiskt dåligt”

 1. Lotta lotta… Du är så otroligt stark och klok.
  Jag kan inte i min värld föreställa mig hur det är att var mamma till ett sjukt barn, men du är verkligen en ängel i alla avseenden. Så stark och så klok.
  Varma kramar Anna

 2. Jag har ett vuxet barn som det varit mycket kring dock ej fysisk sjukdom men så mycket annat.
  Livet har varit jobbigt för henne och det har hängt på en skör tråd att hon överlevt.
  Som du säger, det kan inte helt påverka mitt liv, det hjälper inte om jag "ger upp"…..
  Tänk att vara förälder så mycket som kan hända.
  Det blir inte alltid som man tänkt sig men det kan bli bra det också.
  Kram till er ALLA från Titti

 3. Fint skrivet. Har själv en dotter som haft tumör men färdigbehandlad sedan maj. Jag har mått dåligt och gör fortfarande tidvis. Har svårt att tänka logiskt.
  Kram jenny

 4. Lotta, du skriver fint och jag kan förstå vad du menar med att göra valet att inte låta cancern ta över tankarna. Visst går det att till en del styra med våra tankar, hur vi ska hantera en situation och framförallt våra liv. Men allt kan inte tanken styra över. Jag tror inte att du menar det så, men när du skriver låter det som att en människa kan välja att inte bli psykiskt sjuk. Att bli psykiskt sjuk är, precis som cancer, något vi drabbas av.

  Tack för en fin blogg, och för det personliga sätt du delar tankar om livet.

  1. Hej, jag skriver inte hur det är för andra, jag skriver hur det varit för mig. Hur jag har kunnat det. Allsköns såklart inte välja, men bloggen bygger på mig och mina tankar. Kram

 5. Du är FANTASTISK och jag är så glad att du inspirerar och delar med dig av dina kloka tankar….att vi kan välja våra tankar i en urjobbig situation. Allt det bästa till din familj!

 6. Skickar en stor kram till dig och din familj. Jag beundrar er. Känner igen min man i er. Han tänker och agerar som du medan jag är riktigt dålig på det.Jag har svårt att inte ta ut problemen i förväg. Måste bli bättre på det men jag tror att du har hjälpt mig på vägen genom att tänka på ett annat sätt.Tack!//maria

 7. Vilken styrka du besitter trots att livet går åt fel håll. Då jag jobbat med cancersjuka barn å ungdomar i Oslo i många år har jag mött alla tänkbara reaktioner hos anhöriga. Du har sunda tankar å en inre styrka samtidigt som du ödmjukt vågar erkänna din rädsla å sorg. Så tufft å starkt att prata öppet….det kan förhindra att cancern sprider sig till själen. Nu bor jag med familj i Tranås…vilket jag tror är ganska nära er. Önskar så att det fanns något jag kunde göra för er, förutom att bära med er i mina tankar å sända säckvis med styrka. Ett litet tips jag kan ge är att skölja munnen med natriumklorid i samband med cellgiftskurer… det kan förebygga sår å blåsor i mun å svalg. Annars så kan jag bara bekräkräfta med Elins diagnos å ålder såg nästan alltid pigga tjejer med hår å skratt som kom å hälsade på oss efter avslutad behandling. Hör gärna av dig!!! Den största av kramar till dig å de dina…..Maria

  1. Tack för dina rader, Elin använder sånt medel till munnen och nu ser vi fram emot när hon också blir frisk igen och fram till dess ska vi ha det så bra som går. Kram

 8. Älskade lotta, fick veta av Krister att Elin är sjuk. Har suttit nu och läst på din blogg, hur otroligt starkt av dig att orka berätta och dela med dig av detta. Tänker på er mycket och hoppas och vet att ni kommer att klara av det, ni är så starka ihop. Fucing cancer! Många, många, kramar till er alla.

 9. Tycker det är fantastiskt starkt av dig att berätta, att acceptera att det är tungt men också kunna ha så sunda tankar mitt upp i allt detta. Styrkekramar till dig!

 10. Måste säga hur otroligt imponerande och inspirerande det är att läsa när du skriver. Du är otroligt duktig på att formulera dig så man bara rycks med och ni är så starka och fina hela familjen, man blir ju alldeles varm. Fortsätt hålla huvudet så högt det går och fortsätt veta att du är tillräcklig och ändå mer därtill!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.