Hur börjar man så?
 
Innehåller annonslänkar Granngården, Adlibris
 
 
Jag får så mycket frågor på instagram om hur man kommer igång och odla, när man ska veta när man ska sätta vad osv Så här kommer lite första tips från mig. Jag är ingen expert på något sätt, jag googlar, tittar på youtube och försöker pröva mig fram. Det finns lika många tips som det finns odlare men så här gör jag.
 
Nu i januari och februari är det dags att börja sätta första fröna för mig. Jag försår då tex kronärtskocka, jätteverbena och chilli. När man ska börja så olika saker står på påsen. När du har bestämt dig vad du vill odla så läs på påsarna. Planera din odling så du är steget före. 
 
 
 
Jag försår i krukor nästan allting för jag tycker om att kunna plocka ut det jag odlar på lite olika ställen. Jag tycker det blir fint då också. För mig är odlandet att skapa  en tavla inte bara att producera mat. Tänk på att krukorna ska vara rengjorda innan du sätter igång. 
 
Att använda rätt jord är väldigt viktigt. Kosta på dig lite dyrare jord så trivs plantorna lite bättre. När man börjar så ska man ha såjord. Jag köper Hasselfors S-jord med perlite i som är klar att bara börja så i och så köper jag vermiculite som gör att jorden håller fukten osv. Vermiculit strör jag över när jag sått färdigt. 
 
 
 
Jätteverbena
 
Både kronärtskocka och jätteverbena kan vara lite svåra att dra upp. De är inte det lättaste så lyckas du inte med dessa går det köpa färdiga plantor i affären. En färdig jätteverbena kan du klippa ner och sätta i jord så blir det massa nya plantor. 
 
 
Gammal bild 
 
 
Pluggbräten är toppen att börja så i, finns HÄR eller extrapris hos Granngården HÄR 
 
 
 
När plantan börjar växa är det dags att plantera om den till en annan bra jord tex grönsaksjord eller P-jord innan det sedan är dags att plantera ut i pallkragar. Att dra upp plantor kräver tid och en hel del kärlek. Hemma hos oss så har vi det mesta i orangeriet med extra belysning för att plantorna ska trivas och växa till sig. Har man inte det så funkar det även bra att stå inne någonstans och ha lite extra växtbelysning.
 
 
 
Nu har jag sått kronärtskocka och jätteverbena som jag tagit in för de ska stå 18-20 grader varmt och det har vi inte i orangeriet ännu. Om jätteverbena inte vill gro kan man ställa krukorna kallt i tex kylskåp 4-6 veckor innan man tar ut dem igen. 
 
 Att börja odla handlar nog om att bara börja och pröva, att inte vara rädd att göra fel. Jag misslyckas med mycket men mycket blir också väldigt bra.
 
Kram Lotta 
 
 
 
Bra saker för odling finns tex hos Granngården HÄR 
KOMMENTERA


Blir så glad av att få en liten kommentar.
Önskar dig en fin dagTILLBAKA TILL STARTSIDAN
Kommentarer som jag upplever som kränkande anmäls och publiceras ej, ipnummer sparas och blockeras omedelbart. Du måste fylla i mailadressen och våga stå för vem du är och dina åsikter och kommentarer ska hålla god ton och vara konstruktiva för att din kommenter ska synas.

Är det något du annars vill fråga eller skriva går det bra att maila mig på info.fyraarstider@gmail.com .

Ha en fin dag!


Marie

Ohh så underbart att plantera eget, och så mysigt det ser ut =D

2020-01-30 // 09:20:47
URL: http://sweetwordsbymirre.com
Annika

Jätteverbena blommar den hela sommaren? kommer det nya blommor av sig själv eller ska man göra något för att det ska komma nya blommor?
Jag ska testa att odla dessa, såå vackra... :)

Svar: Hej. man kan klippa ner em och sätta dessa skott å blir det fler plantor men sedan blommarna de blommor som blir, länge in på sommaren. De kan däremot ta lite tid innan de växer på sig. Kram Lotta
Fyra årstider

2020-01-30 // 10:51:42

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Blogg:

Kommentar:


VÄLKOMMEN!
Välkommen till Fyra årstider - mitt liv på landet. Här vill jag bjuda på inspiration och en stunds avkoppling. Kika runt och inspireras av inredning, lantlivet, vad jag hittar på om dagarna i mitt arbete som fotograf och influencers. Ta del av erbjudanden och tips på en av Sveriges största bloggar inom Hus och hem.

Vill du komma i kontakt med mig så finns jag på mailen : info.fyraarstider@gmail.com


Är du intresserad av min bok maila:info.fyraarstider@gmail.comLantliv & Trädgård


Tankar om livet


Stugan


Startsida


Orangeri & Köksträdgård

Årstider


Hälsa
Allmänt
Badrum
Bakning
Blommor
Bok
Butiker
Cancer
Findus
Fotografering
Föreläsare
Företaget
Hall
Hälsa
Hönshus
Höst
Inredning
Jag och familjen
Jul
Kontor
Kök
Lantliv
Matlagning
Matsal
Min dag
Orangeri & Köksträdgård
Pettson
Pool & Altan
Reportage
Resor
Safta och sylta
Samarbeten
Skafferi
Skönhet
Sommar
Sovrum
Stugan - badrum
Stugan - bastuflotte
Stugan - hall
Stugan - höst
Stugan - inspiration
Stugan - jul
Stugan - köket
Stugan - köksträdgård
Stugan - matlagning
Stugan - sommar
Stugan - sovrum
Stugan - utemiljö
Stugan - vardagsrum
Stugan - vinter
Stugan - vår
Tankar om livet
Tonårsrum
Trädgård
Trädkojan
Tvrum
Tävling
Uterum
Uthus
Vardagsrum
Verkstad
Vinkällare
Vinter
Vår
Årskrönika
TOTALT ANTAL BESÖKARE: BESÖKARE ONLINE BESÖKARE IDAG


Hem & Trädgård

Allmänt

Allmänt

RSS 2.0